Idag har jag genomlevt en muntlig tenta i kinesiska. Trots liten klass och vetskapen om att jag läser för min egen skull, blir det ändå nervöst. Kanske spelar också det ständiga jämförandet in, "idag ska vi se vilken av er som är den bästa studenten" är ju inte sådant vi är vana att höra av våra lärare hemma precis.
Nåväl, det hela gick bra.
Till middag blev det sen helstekt oxfilé med ugnsrostade grönsaker. Detta med att steka saker i ugn är inte kinesiskt. Elektriska ugnar ärvs här mellan utlänningar och vår har sett sina bästa dagar, men den fungerar. Att den inte är så välisolerad gör bara att ovansidan kan användas som varmhållningsyta eftersom vi som alla andra här bara har två gasbrännare att laga mat på. För att laga kinesisk mat är dock gasspisen perfekt, finhackat som steks på hög värme i mycket olja under kort tid. Inte lika bra till långkok och risgrynsgröt.
考 kǎo:
take an examination, test or quiz
烤 kǎo:
bake; roast; toast
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar