Vi har tyckt att luften i Urumqi varit lite bättre den här vintern och att fler dagar har haft sol och blå himmel, iallafall på förmiddagarna. Fortfarande är det dock så att om man gått en längre bit genom stan och sen kommer in, så luktar det avgaser av hår och kläder. Trots dubbla fönster så lägger sig det grå fina dammet på de vita fönsterbräderna. Men i år har vi inte sett att det blir grått i näsduken när man snyter sig, så det är också ett bra tecken. Nog om upplevelser av luftföroreningar, till fakta.
Luftföroreningarna i Kinas storstäder har blivit något människor pratar om, och som en följd av detta har myndigheterna bestämt att lägga ut luftmätningar på Internet. Från och med den 1:a januari iår läggs dagliga mätningar av partiklar, svaveldioxid, kvävedioxider och ozon för 74 kinesiska städer ut på nätet. Mätningarna från Urumqi hittar man här. I slutet av tabellen finns en färgkodning och idag är den första dagen som luften fått orange kod istället för röd. Hurra!
Det man diskuterar mest här är halten små partiklar, det som kallas PM2,5. Med det menas den vikt av partiklar i mikrogram/kubikmeter luft som passerar ett filter med hål på 2,5 mikrometer. I Sverige har man mest pratat om PM10 men i luftkvalitetsförordningen (se nedan) så kan man se att PM2,5 inte bör överstiga 25 mikrogram per kubikmeter luft som ett årsmedelvärde. Under här två veckorna har jag sett värden upp mot 250 i Urumqi och idag i en artikel i China Daily så står att läsa att Peking i dagarna haft 470-490. Förhoppningsvis kan fokus på detta leda till nödvändiga beslut inom miljöområdet framöver.
Luftkvalitetsförordningen (SFS 2010:477):
Partiklar (PM2,5)
19 § För att skydda människors hälsa
1. ska det eftersträvas att partiklar (PM2,5) till och med den 31 december 2014 inte förekommer i utomhusluft med mer än i genomsnitt 25 mikrogram per kubikmeter luft under ett kalenderår (årsmedelvärde),
2. får partiklar (PM2,5) från och med den 1 januari 2015 inte förekomma i utomhusluft med mer än i genomsnitt 25 mikrogram per kubikmeter luft under ett kalenderår (årsmedelvärde).
Hur ser användningen av munskydd ut i Urumqi? Använder ni dem? / Åsa
SvaraRaderaGanska många använder munskydd, kanske en av fyra? Vi har inte gjort det men vi har halsduk som går upp över ansiktet.
SvaraRadera