lördag 12 januari 2013

Hemgjord joghurt

Att vi älskar mycket av den kinesiska och ujguriska maten är helt klart, men där vi inte anpassat oss lika mycket är frukosten. Antagligen är jag mindre mottaglig för nya smakupplevelser på morgonen, men den kinesiska frukosten med sojamjölk och ångade degknyten, eller annan lagad mat, har inte slagit an hemma hos oss. I brist på bröd, pålägg och flingor så äter vi oftast havregrynsgröt eller risgrynsgröt gjord på gårdagens ris (mycket mjölk och 10 min i mikron, funkar bra).

Hemmagjord naturell joghurt finns på alla ujguriska restauranger där det äts tillsammans med polo, som är en risrätt med fårkött, morötter och gula russin, men vi har inget ställe nära oss där vi kan köpa och ta hem. I alla små kinesiska affärer finns små förpackningar med söt joghurt, men de är riktigt söta så det är inget vi vill ha till frukost. Så en lösning är helt enkelt att göra joghurten själv. Superenkelt. En stor sked köpt joghurt blandas ut i en liter mjölk, ställ det på elementet över natten och på morgonen har du färdig joghurt. Enda problemet är dock att då är joghurten förstås varm, och där går ytterligare en frukostgräns för mig, så gör den hellre under dagen och ställ den i kylen på kvällen när den är klar. Gott till frukost med honung och frukt.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar