fredag 20 juli 2012

Gästblogg: Vegetarian i Kina

Är det lätt eller svårt att vara vegetarian i Kina? Först så vill jag säga att jag är en fuskvegetarian; jag äter ost, mjölk och ägg. Här finns visserligen gott om soyamjölk men eftersom de inte försöker få den att efterlikna komjölk så smakar den inte så mycket alls, så jag är måttligt förtjust. Vi har massor med färska grönsaker på vår gata, både såna vi är vana vid och andra mer exotiska. Det finns gott om olika bönor och det finns mycket god tofu, ost gjord på soyamjölk.
Att gå ut och äta kinesiska rätter är inget problem eftersom hälften av rätterna oftast är vegetariska. När jag är ute med kollegorna tycker de att jag är ännu underligare nu när jag varken äter kött eller dricker brännvin. Att äta ujgurisk mat är mer av en utmaning eftersom fårkött är en sån viktig del. Å andra sidan innehåller rätterna oftast ganska lite kött så det går bra att passa över köttbitarna till nån mer köttätande familjemedlem (läs dottern). Grillspetten, kavab (se bilden!), går ju att låta bli att beställa. Jag är ju inte vegeterian av någon religiös eller ideologisk anledning utan från ett rättviseperspektiv och då äter jag kött om jag är gäst i någons hem utan att kommentera det överhuvudtaget.
Så det är lätt att vara vegetarian i Kina (också).

Jesper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar