söndag 16 juni 2013

Matlagning med kollegor

Igår var vi inbjudna ett gäng av Jespers kollegor för att laga mat, nudlar närmare bestämt. Tyvärr var degen redan gjord när vi kom så om jag inte kommer kunna upprepa nudelbedriften i Sverige så är det anledningen. Matlagning i Kina är annorlunda än i Sverige på det sättet att allt först förbereds och läggs upp i skålar för att sedan på slutet stekas/wokas ihop i olika kombinationer till olika rätter. Ett tjugotal hackade vitlöksklyftor i en skål, en stor färsk ingefära finhackad i en annan skål, grön och röd chilipeppar (färsk samt torkad) sedan alla olika grönsaker. Viktigt är också i vilken form (och på vilken ledd!) grönsakerna strimlas. Bäst att överlåta merparten av jobbet till proffsen:

Nudeldegen rullas till långa,ungefär fingertjocka korvar som sedan försiktigt dras ut i flera omgångar för att bli tunnare och tunnare. Förstås ska de inte gå av utan helst hänga ihop i en enda lång nudel. Inte enkelt om någon trodde det. Sedan kokas de hastigt i kokande vatten och avnjuts sedan med de olika grönsaksrätterna, där det idag ingick potatis, aubergine, paprika, tomater, vårlök och koriander.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar