söndag 25 november 2012

Bröllop

Idag har vi varit på ett kinesiskt bröllop. Det var en kollega till Jesper på Vägforskningsintitutet här som gifte sig. Enda kruxet var att han själv är kvar i Inre Mongoliet så jag och barnen fick gå själva. De hade frågat våra barn om de ville gå med i brudföljet, och E ville men L var inte intresserad. Följaktligen fick E en marängklänning hyrd för tillfället medan L fick sitta kvar vid bordet. Bröllopet ägde rum i en stor sal på ett hotell, med ett tjugotal runda bord och en scen med en lång vit matta som ledde fram till den. Det kinesiska tecknet för dubbel lycka "xi" syns överallt, så ser också tecknet ut som ett lyckligt par (se bilden).

Bröllopet började kl. halv tolv* och var som en lång lunch med underhållning. Mycket mat, skålande och hög musik. Brudparet kom in med ett litet följe, och kom upp på scenen där de sedan blev kvar medan människor kom för att hålla tal eller skåla. E fick väntar kulissen kanske en kvart och sedan komma in med ringarna på en röd ros (hon höll rosen horisontellt). Det blev ett kort men bejublat framträdande.

Bruden hade först en lång vit klänning med släp men bytte under festen till en röd festklänning med guldbrodyr. Röd är den traditionella kinesiska bröllopsfärgen. Det är inte ovanligt att bruden byter om flera gånger under bröllopsfesten. Det här bröllopet var en mix av traditionella kinesiska seder (som att buga inför föräldrarna tre gånger) och mer västerländska, som att slänga brudbuketten till de av brudens kompisar som inte är gifta än.

*) traditionellt så börjar kinesiska bröllop på halv timme istället för hel, för att brudparet ska börja sitt nya liv som gifta då minutvisaren är på väg uppåt istället för nedåt

 

2 kommentarer:

  1. Är det samma sak i Kina som i Asien, att det betyder lycka att ha med en västerlänning på bröllopet?

    SvaraRadera
  2. Om det betyder lycka i meningen enligt gammal folktro vet jag inte men det är helt klart att det ger status och "face" att ha utlänningar med på bröllopet.

    SvaraRadera